Notarissen gaan beter letten op uitbuiting van ouderen

Notarissen gaan beter letten op uitbuiting van ouderen. Nu gebeurt het regelmatig dat familieleden of bekenden druk uitoefenen op een oudere om het testament aan te passen. Dat moet stoppen vinden de notarissen, daarom komt er een proef.

De notarissen worden getraind om misstanden te herkennen. Als er een vermoeden is van uitbuiting, moet dat bij een speciaal meldpunt worden aangekaart.

Voor de proef werken de notarissen samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook banken, woningcorporaties en organisaties voor thuis- en mantelzorg zijn er bij betrokken.

In 2006 maakte Hetty Nietsch en Simone Tangelder de uitzending ‘Aasgieren en erfgenamen’: veel alleenstaande en rijke ouderen worden zodanig onder druk gezet door familieleden of bekenden dat ze zogenaamd vrijwillig geld en goederen aan hen schenken. Ouderen zijn vaak te goed van vertrouwen en daar wordt misbruik van gemaakt. Notarissen zijn mede debet aan deze situatie, omdat ze vaak niet nagaan of een oudere wel wilsbekwaam is. Notarissen werken daardoor regelmatig mee aan constructies die ouderen benadelen, bijv. bij het wijzigen van testamenten.

Bron: Zembla